Tidligere turer og arrangementer

Aktiviteter høsten 2006:

Båttur til Valbergsøya ved Valberg.
Fra Allmenningskaia på Buøya i Valberg.
Høvedsmann: Tryggve Valberg.

 

 

2005

Program for aktiviteter i 2005.

Vårhalvåret.

24. april: Historievandring fra Klokkarvika ved Buksnes kirke til Klausstranda.


Søndag 24. april hadde Vestvågøy Historielag årets første ”historievandring” fra Klokkarvika på Gravdal til Klausstranda. Ca. 40 glade deltakere fra 6 til 70 år møtte opp i mildt, fint vårvær. Arne Karlsen, som selv driver gården på Klausstranda, var vår turleder. Han delte med oss sine kunnskaper om bosetting og arbeidsliv på gårdene Silsandvik og Klausstranda, om gamle ferdselsveier i området, godt assistert av ivrig slektsgransker Terje Karlsen, som fortalte interessant om menneskene som hadde bodd på de to gårdene. Også andre turdeltakere fortalte små anekdoter knyttet til stedene vi passerte og teorier om opphavet til navn som Klokkarvika, Silsandvika og Klausstranda. Vårsola kom etter hvert fram. Vi hadde en hyggelig matpause i fjæra ved Klausstranda, der vi i tillegg til å øke våre lokalhistoriske kunnskaper også kunne lytte til fuglene, prate ”kjenning” og nyte solvarmen.

Arne Karlsen ble takket for sin innsats og fikk Historielagets krus og årbok i gave.


 

22. mai: Historievandring i Stamsund.

Vestvågøy Historielag hadde ”vandring” i Stamsund søndag 22. mai, frå trålerkaia til hotellet .Ca. 30 menneske trassa surt vårvær og deltok. ”Guidane” våre var Lillian Blix og Sissel Kristensen. Begge var godt førebudde og kunnskapsrike og fortalde med stor glede om Stamsunds historie. Vi fekk høyre om bygningar, om industri og handelsaktivitetar som var knytta opp mot Lofotfisket. Stamsund hadde hatt bakeri, kafear, smie, sjukestove, apotek, sjenkestover og” bordell”. Frelsesarmeen etablerte seg i Stamsund og prøvde å redda forvilla sjeler. Historiane var mange, også fleire av deltakarane hadde anekdotar å bidra med, dette gjorde forteljingane personlege og svært interessante for oss uvitande. Takk til Lillian og Sissel og alle som var med og gjorde ein sur maisøndag til ei god oppleving!
GBL.

 


7. juni: Hundreårsmarsj 1905 - 2005 til minne om unionsoppløsningen.

Start ved Leknes skole tirsdag 7. juni kl. 18.00-19.00. Arrangementet var i samarbeid med Lofoten Turlag.

Det var ikke mange som møtte opp og gikk hundreårsmarsjen. Kanskje var det de hyppige regnskurene tidligere på dagen og mørke skyer som gjorde at de fleste holdt seg unna. Marsjen var ikke lang, det var bare en liten spasertur fra skolen til boligfeltet Borga, rundt feltet og tilbake til skolen. Litt trim fikk de i allefall, de få som tok turen, og inkludert i startavgiften var en liten nål med påskriften "Hundreårsmarsjen".

 

 

19. juni: Skaftnesdagen. Arrangementet er i samarbeid med husflidslaget, småbrukarlaget og museet.

Søndag 19. juni kl. 12.00 - 16.00. Tema: Unionsoppløsningen 1905.
Program: Sang/musikk, historiske foredrag, husflidsarbeid, barneaktiviteter.
Kafe - krambu - plantesalg - smaksprøver av gammeldags mat.

Det ble en flott dag, med lettskyet vær og god temperatur. Besøket var meget godt. Salget av kaffe, vafler og annet godt gikk unna, og de besøkende så ut til å kose seg. Skaftnesdagen er tydeligvis et populært arrangement, det er ikke bare lokalbefolkningen som tar turen til den idylliske plassen.

 

 

Høsthalvåret.

11. september: Kulturminnedagen på på Borg.
Dette er et samarbeid mellom Vikingmuséet på Borg, Vestvågøy Historielag, Vestvågøy Bondelag, Frender av Lófotr, MUSAM Lofoten og Borge kirke.
Kl. 11.00 er det retrogudstjeneste anno 1905 i Borge kirke.
Historielaget ved arkivnemnda deltar med foredraget "Fra fjærpenn til PC - fra papir til digitalt". Kommunearkivar Haldis Waag er foredragsholder. I tillegg har vi utstilling og demonstrasjon av gammelt snekkerverktøy ved Svein Kongsjord.
Ellers blir det utstillinger i og rundt prestegården, kirkegårdsvandring, servering av tradisjonsmat, folkedans, og korsang. 30% salg i museumsbutikken.

18. september: Vandring på Ballstadøya. Oppmøte ved Gløsen. Kjentmann og forteller: Jørgen B. Jentoft.
DETTE BLE AVLYST.


26. oktober: Høstmøte i gildehallen på vikingmuseet på Borg kl. 18.30.

Vestvågøy Historielag hadde sitt årlige høstmøte i gildehallen på Borg 26. oktober. Tema for kvelden var ”Kvinner i kyst-Norge ”. Vel 50 mennesker var møtt fram og hørte historiker Åsa Elstad, med røtter i Vestvågøy, snakke engasjert, med stor kunnskap og stor varme om kvinner i kyst-Norge i tidsrommet 1850-1950.

Hun dro særlig fram det som skilte kystkvinnene sitt liv fra livet til kvinner andre steder i landet. Nærheten til havet og utnytting av de rike ressursene i havet og de kanskje mer sparsomme ressursene i jordbruket, krevde spesielle ferdigheter og kunnskaper. Det at voksne menn var fraværende store deler av året, enten på fiske eller i sjøfart, gjorde at kvinnene fikk hovedansvar for barn, dyr og jord og også samfunnsliv og politikk om ikke akkurat i partipolitisk mening. Dette utviklet mange sterke, selvstendige kvinner, kvinner som opplevde arbeid og slit, sorg og savn, men også mestring, fellesskap, solidaritet, glede og moro.

Åsa Elstad hadde intervjuet mange kvinner og studert mye historisk materiale i sitt arbeid med boka ”Kvinner i kyst-Norge”. Hun krydret foredraget med sitat fra og om mange kvinner.

Historielagsleder Svein Kongsjord ledet programmet med sikker hånd, Kolbjørn Bugge framførte Jahn-Arill Skogholts vakre vise ”Kvinne i fjæra” til egen melodi og Robert Solberg gledet oss som så ofte med sitt trekkspill.

En fin kveldsstund ble avsluttet med herlig lammesodd og hyggelig prat.