LOFOTENS GULL - et lite stykke Ballstad.

Se utskriftsvennlig utgaveSe utskriftsvennlig utgave

LOFOTENS GULL- et lite stykke Ballstad

Skrevet av Kolbjørn Bugge, leder av Vestvågøy Historielag

 

Til jul fikk jeg en bokgave som jeg satte stor pris på. Tro meg. Det var spennende og givende lesning for en som er interessert i øyas lokalhistorie.

 I dette tilfelle er det Ballstad som er senter for innholdet i boka. En velredigert bok med masse billedillustrasjon. Gledeligst er  det å vite at det er ungdom som valgte fiskeværret som læretema, sett i historisk perspektiv og helt fram til i dag.

8. klassetrinn ved Ballstad Skole står som utgiver av boken og har stått for innholdet, tekst og billedstoff, men gledelig er å se at det også er et samarbeidsprosjekt mellom ungdom, læreren, foreldre, sponsorer og mange positive bidragsytere. Boken er vakkert bearbeidet av God strek As.

I boken finner vi bl.a. at elevene selv har sett verdien av å se på stedets historie gjennom intervjuer med voksne og eldre som kan fortelle noe fra en svunnet tid og knyter det opp mot hvordan vi lever i dag. Det gjelder å nå folk som enda kan fortelle noe om ei tid  som ungdom av i dag kanskje  ikke kan forstå var levelig, men som var de reelle livsvilkår – ei tid før oljen kom og endret på så mye.

Boken er en lokal historiebok og en bok med gamle mattradisjoner. Det finnes mange slike bøker på markedet, men likevel er dette spennende å lese fordi det er ungdom i 12-13 årsalderen som har arbeidet med stoffet, med intervjuer og fotoarbeid,  og derigjennom fått innsikt i mangt av stedets forhistorie. Den rommer ikke bare matoppskrifter, men så mye, mye mer verdifullt.

Selv har jeg erfart at jeg som ungdom ikke var så opptatt av fortiden, men ettersom årene går, avtar interessen for framtiden, og fortiden kommer nærmere. I dette tilfelle har ungdommene startet et løp og vunnet innpass hos folk som kan fortelle og kanskje dermed ta lærdom av denne kontakten.

Sitat fra boka: «De som leser denne praktboka vil skjønne at fisken er Lofotens Sølv, men at det er ungene og ungdommen i øygruppa som er LOFOTENS GULL».  En stor takk til ungdommene i 8.klasse på Ballstad og alle dere andre som står bak denne bokutgivelsen. Det er blitt et minneverdig leseverk.